menu
mioara
Faza 1 program curățare microbiom (... Star this Commitment
Day 19 of 19

mioara commits to:
Nu consum nimic de pe lista de înlăturat a protocolului
17
2
No more reports due
Details
My Commitment Journal
mioara
mioara
February 14, 2024, 7:03 AM
Mulțumesc!
Inginerii-Creierului
Inginerii-Creierului
February 13, 2024, 3:13 PM
Din multele gânduri, poate mi-a scăpat...Panelul complet este necesar (mai ales) atunci când există o disjuncție între simptome și TSH, adică nivelul pare în limite dar simptomele persistă. Acesta este motivul pentru care hipotiroidismul este foarte subdiagnosticat, mulți doctori punând simptomele pe seama vârstei, menopauzei etc, nu pe seama tiroidei. În cazul dumneavoastră, în care TSH este peste, avem mai degrabă de-a face cu un hipotiroidism instalat recent. Iar recomandarea în acest caz ar fi repetarea, nu neapărat tot panelul. Mai discutăm despre asta, cred totuși că repararea microbiomului în aceste 7 săptămâni va repara din probleme. Timp este iar direcția cred cu tărie că este una bună. Sănătate!
mioara
mioara
February 13, 2024, 1:59 PM
Mulțumesc! După ce voi termina acest program voi face analizele recomandate și mă voi înscrie la protocolul de 30 de zile.
Inginerii-Creierului
Inginerii-Creierului
February 12, 2024, 5:11 PM
Bună seara! Azi m-am ocupat mai multe ore cu răspunsul pe care vi-l scriu mai jos, pentru că face parte din pregătirea programului de 30 de zile pentru tiroidă. Iată cam cum stau lucrurile.

Testarea funcției tiroidiene nu este simplă. Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare și multe modalități de evaluare a rezultatelor testelor. Prea des, dacă un medic suspectează o problemă tiroidiană, acesta testează doar nivelul TSH. TSH este hormonul pe care hipofiza îl folosește pentru a spune glandei tiroide să producă mai mulți hormoni tiroidieni. Dacă există niveluri scăzute de hormoni tiroidieni în sânge, glanda pituitară produce mai mult TSH, astfel încât să stimuleze o producție mai mare de hormoni tiroidieni. Nivelurile ridicate de TSH înseamnă că tiroida dumneavoastră lucrează într-un ritm mai lent sau este subactivă. În cazul în care există niveluri scăzute de TSH în sânge, aceasta ar însemna că tiroida dumneavoastră este hiperactivă. Din nefericire, acest test - deși important - nu este, de unul singur, un instrument adecvat pentru diagnosticare. De fapt, puteți avea un nivel "normal" al TSH timp de ani de zile, în timp ce vă confruntați în continuare cu simptomele disfuncției tiroidiene. Există trei motive pentru care se poate întâmpla acest lucru:

- Un test TSH arată doar ceea ce se întâmplă între hipofiză și tiroidă. Nu oferă nicio informație despre faptul dacă hormonul tiroidian intră în celulele dumneavoastră și își face treaba la nivel celular.
- Nivelurile TSH pot fluctua; analiza dvs. într-o zi poate fi diferită de cea din alte zile.
- Intervalul de referință folosit de mulți doctori este ușor (cau chiar mai mult) depășit. Pragul normal nu ar trebui să depășească 3.


Alți medici ar putea testa TSH și FT4 în combinație (cum aveți dumneavoastră), dar, din nou, acest lucru nu este suficient. Aceste teste singure sunt instrumente boante, care pot detecta unele dezechilibre tiroidiene, dar nu pot măsura cu adevărat funcționarea complexă a sistemului de semnalizare a tiroidei. Chiar dacă relația dintre TSH și T4 pare normală, este posibil ca celulele dvs. să nu primească suficient T3 liber. La dvs. este peste limită, dar ne interesează în egală măsură simptomele. Este important să măsurăm de 2-3 ori și la intervale orare diferite din zi.

Nivelurile T4 nu reprezintă o imagine reală a funcției tiroidei. În teorie, dacă aveți suficient T4, aveți suficient T3. Dar există multe motive pentru care organismul dumneavoastră ar putea să nu convertească corespunzător T4 în T3 și pentru care organismul dumneavoastră ar putea avea probleme în a răspunde corespunzător la T3 care este disponibil. Chiar dacă nivelul de T4 este normal, este posibil să nu primiți suficient T3 liber în celulele dumneavoastră. Nivelurile de T3 liber sunt cele care fac cu adevărat diferența în ceea ce privește modul în care vă simțiți. Puteți avea niveluri normale de TSH și T4 chiar dacă nivelurile de T3 liber scad. De fapt, cu cât aveți hipotiroidism de mai mult timp, cu atât este mai puțin probabil să vedeți un nivel ridicat de TSH. Este ca și cum hipofiza devine obosită și nu poate continua să producă TSH, ceea ce face ca aceste cifre să scadă. La dvs, dacă se confirmă, este posibil să fie o evoluție recentă de hipotiroidism.

În unele cazuri, testele tiroidiene pot fi inexacte, deoarece un nivel scăzut al tiroidei poate compromite capacitatea organismului dumneavoastră de a se debarasa de toxine. Acumularea de toxine afectează integritatea sistemului de semnalizare a tiroidei. Medicul dumneavoastră v-ar putea spune că nivelul T4 este mai bun ca niciodată (nu e cazul la dvs, potrivit acestei analize, vorbim ce se întâmplă adesea); între timp, organismul dumneavoastră este înfometat de T3, deoarece toxinele împiedică organismul dumneavoastră să convertească T4 în T3, astfel încât simptomele tiroidiene încep să crească.

❗️Ceea ce vreau să subliniez este că singura modalitate de a măsura cu adevărat complexitatea sistemului tiroidian este prin intermediul unui panel complet de markeri sanguini. Foarte important, întrucât nivelurile hormonale pot varia, doctorul dvs. ar trebui să vă facă de 3 x aceste analize (doar câte o dată vi se recoltează sânge), la ore diferite din zi:

Panel complet analize Tiroidă (maxim 1.000 ron, dacă nu este acoperit)

- TSH. Măsoară cantitatea de hormon de stimulare a tiroidei din sânge. Dacă TSH-ul este anormal de ridicat, indică faptul că glanda pituitară produce mai mult TSH în încercarea de a stimula producția de hormoni tiroidieni. Dacă TSH-ul este scăzut, indică faptul că există prea mulți hormoni tiroidieni.

- T3 total. Măsoară cantitatea de hormon T3 din sistemul dumneavoastră, atât legat (inactiv), cât și nelegat (activ)

- T3 liber. Măsoară T3 care nu este legat de proteine, sau "liber", forma de hormon tiroidian care poate fi folosită de organismul dumneavoastră. Acesta este un test mai precis, deoarece arată cantitatea de T3 pe care organismul dumneavoastră o poate utiliza. Dacă nivelurile de T3 liber sunt fie prea scăzute, fie prea ridicate, acest lucru ar semnala o problemă tiroidiană. Dacă nivelurile T3 sunt prea scăzute, ar putea fi un indicator al hipotiroidismului sau al unei boli pe termen lung, deoarece nivelurile T3 scad atunci când există o boală în organism.

- Total T4. Măsoară cantitatea de hormon T4 din sistemul dumneavoastră, atât legat (inactiv), cât și nelegat (activ).

- T4. Măsoară forma mai puțin activă a tiroidei. Cea mai mare parte a hormonilor produși de tiroidă este T4, care trebuie transformat în T3 de către enzimele deiodinazei.

- T4 liber. Ca și T3 liber, T4 liber este hormonul T4 nelegat care poate intra în celule pentru a fi transformat în T3. Testul T4 liber este considerat a fi mai precis decât testul T4 total, deoarece arată T4 disponibil pe care organismul dumneavoastră îl poate utiliza.

- Tiroglobulina. Aceasta este o proteină produsă în tiroidă și utilizată în întregime în tiroidă. Tiroglobulina se combină cu iodul pentru a produce T4.

- T3 inversă (aceasta este cam singura pe care nu o găsiți la mai toate laboratoarele și cam cea mai scumpă, dacă nu o acoperă asigurarea). Ficatul ajută, de asemenea, la reglarea nivelurilor tiroidiene prin transformarea unei părți din T4 în T3. Uneori, ficatul va produce T3 inversă și mai puțină T3. T3 inversă blochează legarea T3 de receptori, ceea ce înseamnă că T3 nu poate intra în celulă. Acest lucru apare frecvent în NTIS, boli cronice, stres cronic sau inflamații.

-Anticorpii de peroxidază tiroidiană (TPO). TPO este o enzimă produsă de tiroidă și lucrează cu iodul pentru a crea hormonii T3 și T4. Un test de anticorpi TPO verifică nivelurile de anticorpi produși împotriva compusului TPO în sânge. În cazul în care există niveluri ridicate de anticorpi, ar putea indica o boală autoimună, cum ar fi boala Hashimoto sau boala Graves.

- Anticorpii tiroglobulinei (TgAb). Un test de anticorpi TgAb verifică nivelurile din sânge ale anticorpilor produși împotriva compusului tiroglobulină, care este precursorul proteic al hormonului tiroidian.

Acum, așa cum am amintit deja, simptomele vorbesc de la sine. Testele insuficiente și intervalele de referință învechite nu ar trebui să împiedice pe nimeni să găsească un diagnostic. De aceea este important, ca să vă răspund la întrebare, să vă uitați și prin aceste simptome și să vedem dacă ar mai fi altceva în afară de balonare (legată de reținerea apei în hipotiroidism):



- Continuați să luați în greutate și nu o puteți pierde.
-Vă simțiți obosită mult prea mult timp.
- Vă dor mușchii și/sau articulațiile.
- Părul se subțiază sau poate chiar cade.
- Sprâncenele s-au subțiat; poate că partea exterioară a acestora a dispărut.
- Aveți senzația că sunteți mai bătrân decât sunteți în realitate.
-Pielea este uscată.
unghiile sunt fragile.
-Vă este frig cu ușurință sau aveți probleme în a vă încălzi.
- Aveți un țiuit în urechi.
- Nu puteți adormi noaptea, nu puteți rămâne adormit sau somnul nu este odihnitor.
- Suferiți de ceață cerebrală: dificultăți de concentrare sau de focalizare.
- Aveți probleme de memorie: "momente de bătrânețe", chiar dacă nu sunteți în vârstă, uitare, goluri de memorie
-Vă luptați cu depresia...
Suferiți de anxietate.
- Libidoul dvs. este scăzut
-Aveți palpitații cardiace.
- Sunteți adesea constipată.
- Aveți infecții frecvente.
- Simțiți furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare.
- Pierdeți prea mult în greutate. (Da, știu că am spus mai devreme "creștere în greutate", dar uneori dezechilibrul tiroidian acționează și în sens invers.)
-Rețineți apă (balonare).
-Vă simțiți amețită.
- Vă luptați cu sindromul premenstrual și/sau crampe menstruale severe.
- Aveți o perimenopauză sau menopauză dificilă: bufeuri, insomnie, iritabilitate.

Odată cu analizarea acestei liste de simptome, este important să excludeți alte afecțiuni posibile, în special cele cu simptome asemănătoare cu hipotiroidismul, în primul rând:

- Sindromul oboselii cronice, ale cărui simptome includ o durere în gât și ganglioni limfatici umflați

- Boala Lyme, care include de obicei probleme neurologice și simptome care pot apărea și dispărea

- Funcția suprarenală scăzută. Stresul poate duce la o varietate de afecțiuni de sănătate, în special la epuizarea suprarenalei. Simptomele pot semăna foarte mult cu cele ale tiroidei scăzute și, adesea,
producția scăzută de adrenalină și tiroida scăzută merg mână în mână.

- Anemie, care poate fi exclusă cu un test de sânge pentru numărul de globule roșii

- Simptomele menopauzei, care se pot oglindi și pot fi exacerbate de hipotiroidism

- Infecție virală, care poate fi de obicei exclusă cu un test de sânge pentru numărul de globule albe


Mai sunt și alte teste, complementare, care ne ajută să înțelegem dacă avem sau nu tiroida afectată:

Analiza metabolică

Rata Metabolică de bază (BMR) are o importanță deosebită pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene. Compoziția corporală (raportul dintre grăsime și mușchi) și hormonii tiroidieni sunt strâns legate; hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea metabolismului bazal.

Colesterolul

Atunci când hormonul tiroidian este scăzut, organismul nu poate elimina eficient colesterolul LDL, ceea ce determină creșterea nivelului de LDL.

Sensibilități alimentare

Multe probleme de sănătate pot fi puse pe seama alergiilor și sensibilităților. Diferența dintre o sensibilitate alimentară și o alergie alimentară este că, atunci când aveți o sensibilitate alimentară, sistemul dumneavoastră digestiv nu este "de acord" cu alimentul incriminat și declanșează un răspuns, de obicei sub formă de balonare, gaze și dureri de stomac. Dacă este vorba de o alergie, sistemul imunitar declanșează reacția; răspunsul organismului ar putea include și urticarie sau alte reacții non-gastrointestinale. O alergie alimentară poate pune în pericol viața; o sensibilitate alimentară nu este.

Chiar dacă nu aveți o alergie alimentară clar definită, puteți avea o sensibilitate la anumite alimente care provoacă disconfort, cum ar fi balonare, gaze sau dureri de stomac. Spre deosebire de o alergie alimentară, care provoacă o reacție imediată, o sensibilitate alimentară poate să nu fie evidentă decât după câteva zile de la masă. De exemplu, chiar dacă nu suferiți de boala celiacă, este posibil să aveți simptome atunci când mâncați pâine, deoarece sunteți sensibilă la gluten. În timp, consumul de alimente la care suntem sensibili va provoca leziuni și inflamații la nivelul intestinului, ceea ce, la rândul său, va împiedica hormonul tiroidian să intre în celule pentru a-și face treaba. Acest lucru încetinește metabolismul. Este esențial să știți care sunt alimentele care vă declanșează. Sensibilitățile comune includ lactatele, glutenul, ouăle, soia, unele fructe (merele, piersicile și kiwi sunt vinovații obișnuiți) și lectinele, care se găsesc în fasole, roșii, cartofi, vinete, grâu și arahide. Această listă nu este completă, orice aliment poate declanșa o reacție.

Homocisteina

Homocisteina este un aminoacid utilizat pentru a produce proteine. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt frecvent întâlnite la pacienții cu funcție tiroidiană scăzută și pot fi, de asemenea, un factor de predicție pentru boala Alzheimer. S-a demonstrat că funcția tiroidiană deficitară, cafeaua în exces, alcoolul și anumite medicamente (inclusiv IPP-urile) cresc nivelul de homocisteină. Intervalul normal pentru concentrația de homocisteină este între 5 și 15 umol/L. Cu toate acestea, niveluri de până la 6,3 umol/L pot crește riscul cuiva. Nivelurile de homocisteină pot fi testate prin intermediul unui simplu test de sânge. Vitaminele B2, B6, vitamina B9 (folat), B12 și zincul vă pot ajuta la rezolvarea dezechilibrelor homocisteinei.

Vitamina B12

Există o legătură între deficiența de B12 și tulburările tiroidiene. Hipotiroidismul poate duce la un nivel scăzut de B12, deoarece o tiroidă scăzută poate cauza probleme digestive care împiedică absorbția B12.

Vitamina D

Vitamina D (care de fapt este un hormon) este un nutrient necesar pentru a menține sănătatea oaselor, pentru a reduce inflamația și pentru a regla calciul, fiind implicată în funcțiile cognitive, cum ar fi memoria. Cercetările au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D la cei cu hipotiroidism pot duce la probleme cognitive și, eventual, la depresie. DZ pentru vitamina D pentru adulți este de 15 mcg/zi sau 600 UI. Deficiența de vitamina D este mai mică de 50 nmol/L. S-a constatat că cei cu Hashimoto și hipotiroidism au niveluri mai scăzute de vitamina D.

Omega-3

Acizii grași Omega-3, în special EPA și DHA, ajută la prevenirea apariției inflamației. O deficiență de omega-3 va duce la inflamație; care, dacă nu este tratată, poate duce în cele din urmă la un răspuns autoimun, care poate duce la boli tiroidiene. Un simplu test de sânge poate măsura nivelurile de omega-3. Dacă vă confruntați cu piele uscată, păr fragil și unghii care se crapă și se exfoliază ușor, este posibil să aveți o deficiență de omega-3.


În concluzie, după cercetările mele, niciun profesionist nu ar trebui să se exprime cu privire la un diagnostic doar după un TSH + FT4. Iar dacă o face, după toate cele de mai sus, avem protocolul de 30 de zile și apoi se poate discuta de medicație.

Scuze de dimensiunile acestui comentariu, sper că nu v-am încurcat mai mult…
  • Feb 11, 2024
Displaying 1-4 of 19 results.
February 16
Successful
Success
Success

Inginerii-Creierului
Inginerii-Creierului
- Referee approval report
mioara
mioara
- Committed user success report
February 15
Successful (referee feedback expired)
Success
No report submitted
February 14
Successful
Success
Success

Inginerii-Creierului
Inginerii-Creierului
- Referee approval report
mioara
mioara
- Committed user success report
February 13
Successful
Success
Success

Inginerii-Creierului
Inginerii-Creierului
- Referee approval report
mioara
mioara
- Committed user success report
Supporters
.
+
Server IP 10.0.0.173
Portal Id 0
User Id 0
Unix Timestamp 1716206736
Current Timezone GMT
Server encoding: utf-8
Assets folder: https://static.stickk.com/yii-assets/dcbc9e4e
Payment Type PRODUCTION
Your feedback has been sent. Thank you!
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Read our Privacy Policy
Loading...